Barbara Baltzer este profesorul de limbă germană care predă în şcoala noastră din septembrie 2015, iar din spetembrie 2016 i s-a alăturat şi dra Schmitt Franziska, voluntar german.
Vă oferim un scurt interviu cu cele două ambasadoare ale culturii şi civilizaţiei germane înlesnit de către prof. Alina Preda.
Câteva cuvinte despre cariera dvs. didactică, Barbara Baltzer?
Sunt învățătoare în landul Nordrhein Westfalen și predau din 1984. Elevii au vârste cuprinse între 6-10 ani. Eu predau mai multe materii: germana, engleză, muzică, științe și matematica. Am predat la mai multe școli din apropierea Bonnului și m-am calificat în germană ca limbă străină, engleză și muzică.
Ce cunoștințe aveţi despre România înainte de venirea aici?
Înainte să vin în România aveam cunoștințe despre dansurile populare românești (sârbe, hore) și aveam ceva cunoștințe despre Transilvania, despre minoritatea germană de aici, despre Carpați și țigani. În urmă cu 10 ani am făcut o excursie în România,dar nu ajunsesem la Marea Neagră.
Cum apreciaţi sistemul de învățământ din Româna, în comparație cu cel din Germania?
Profesorii din România au foarte mulți elevi în clasă, dar au mai puține ore și predau doar o materie. Relațiile dintre colegi sunt foarte prietenești și pline de viață. Pe de o parte, elevii pe care i-am cunoscut aici sunt mai plini de energie decât cei din Germania, pe de altă parte întreabă foarte rar ceea ce nu înțeleg și la oră sunt reținuți. Sistemul de învățământ românesc mi se pare mult mai centralizat în comparație cu cel german. Materia este foarte strict planificată, atât ca și conținuturi, cât și ca timp și foarte cognitivă. În Germania, materia este bazată pe competențe și pe promovarea activității independente, precum și pe dezvoltarea metodei „a învăța să înveți’’. În România elevii memorează foarte mult. Relațiile dintre elevi mi se par mult mai pașnice. În Germania există foarte multe conflicte între elevi, de aceea se desfășoară numeroase proiecte pentru combaterea violenței. În Germania, clasele sunt dotate cu material didactic, cumpărat de școală, nu de profesori sau elevi. Din păcate școlile din Germania nu au bibliotecar și informatician. Elevii au mult mai multe ore ca în România, mai puține vacanțe. Merg dimineața la școală și rămân până seara uneori.
O întâmplare deosebită…
Ca întâmplare deosebită aș putea vorbi despre excursia de pe 6 ianuarie 2017 de la Dűsseldorf la Constanța; aterizarea la București a fost dificilă din cauza zăpezii de pe pistă, autostrada era închisă; a trebuit să înnoptez în București; iar călătoria cu trenul, ziua următoare, a durat 7 ore!
Ce o să vă lipsească la întoarcerea în Germania?
Salata de vinete, piețele, magazinele deschise duminica, restaurantele în care poți mânca după amiaza, noile prietene, colegii drăguți și limba română.
Ce ne poți spune despre tine, Schmitt Franziska ?
Mă numesc Franzi, am 20 de ani si vin din Germania (Bad Oeynhausen). Pentru moment fac un an de voluntariat la școala voastră şi la CNMB. Cum nu mă satur de băutul cafelei, tot aşa nu mă satur nici de mare, ale cărei valuri frumoase şi relaxante le-aş putea contempla continuu.
Ce cunoștințe aveai despre România înainte de venirea ta aici?
Înainte de venirea în România aveam doar câteva informații. Cea mai buna prietena a mea a locuit un an în Zalău şi eu am vizitat-o. De aceea aveam idee de cum sunt oamenii aici.
Ce ai aflat despre elevii si profesorii din România?
Despre elevii şi profesorii din România am aflat ca sunt foarte ambițioși şi talentați. Toți sunt oameni deschiși şi inimoși, ceea ce găsesc super.
Ce părere ai despre sistemul de învățământ românesc în comparație cu cel nemțesc?
Îmi este greu sa compar cele doua sisteme de învățământ. Ce am observat încă de la început a fost durata orelor: în România o ora de curs are 50 minute şi exista pauze de 10 minute. În plus elevii din clasele V-VIII învaţă de la ora 12. În Germania orele încep, de obicei la ora 8 şi se termină in jurul orei 16/17. La școlile în care am învăţat eu, orele durau 90 de minute şi apoi urma câte o pauza de 15 minute.
Ce întâmplare haioasa ne poţi povesti din Romania?
Cel mai haios lucru pe care l-am trăit în România are legătură cu voluntarul din București, când m-a vizitat în Constanţa. Am fost la City Mall şi am vrut să luăm un autobuz spre casă. Am văzut autobuzul şi am alergat spre el. Eu am reușit să urc în autobuz, dar voluntarul din București, Alessio, şi-a pierdut echilibrul şi a căzut din autobuz pe spate. Șoferul nu a văzut acest lucru şi a plecat fără el. Oamenii erau îngrijorați, dar eu şi Alessio ne-am distrat copios şi am ras ore întregi.
Ce iți va lipsi la întoarcerea în Germania?
Îmi vor lipsi foarte mult colegii, pe care îi îndrăgesc mult. Îmi vor lipsi oamenii din România, care sunt extrem de drăguți şi deschiși. Aşa oameni nu am întâlnit pana acum şi le voi simți lipsa. Şi cafeaua este aici senzațional de buna şi foarte variată. Iar marea…
Versiunea germană a interviului